Lifeograph -Şahsi Dijital Günlük-

    Lifeograph, sade ve hoş bir arayüze sahip olan günlük yazılımıdır. Benim gibi bilgisayarında günlük tutmayı seven GNU/linux kullanıcıları için güzel bir yazılım. Lifeograph, Ubuntu depolarında bulunmakta, "sudo apt-get install lifeograph" komutunu terminalde işleterek ya da Uygulamalar --> Ubuntu Yazılım Merkezi yolunu izleyerek yazılımı sisteminize kurabilirsiniz.


Lifeograph'ı ilk açtığımızda bizi gayet sade bir giriş ekranı karşılıyor. Günlük --> Yeni bir günlük oluştur diyerek günlüğümüze bir isim veriyoruz ve günlük dosyamızın nerede tutulmasını istiyorsak o dizini seçip işlemi tamamlıyoruz.

  
Günlüğümüze birşeyler karalamaya başlamadan önce mahremiyetimizi korumak için şifre oluşturmamamız gerekiyor. Bunun için Araçlar --> Parolayı değiştir menüsünü kullanıyoruz ve günlüğümüz için bir şifre belirliyoruz. Lifeograph'ın en güzel özelliklerinden birisi de bu şifre belirleme olayından sonra gün yüzüne çıkıyor. Siz şifreli günlüğünüze bir müddet herhangi bir yazı yazmazsanız, yani yazılım boşta kalırsa, sizin ekran başında olmadığınızı varsayıp günlüğü kapatıp giriş ekranına dönüyor. Böylece sizin açık unutup gitmeniz halinde bile kimse günlüğünüzü okuyamıyor. :)
   
Günlük yazarken herhangi bir internet sitesine bağlantı vermek için yapmanız gereken sadece http://****.com şeklinde adresi girmek. Dosyalara bağlantı vermek için de file:///home/*** şeklinde yolu belirtmek gerekiyor. E posta için de mailto:falanca@filanca.com şeklinde yazmalısınız. Lifeograptaki günlük kayıtlarını arasında bağlantı vermek için 2010/10/23 (yıl-ay-gün) şeklinde yazabilirsiniz. Ofis yazılımlarından hatırlayacağımız Ctrl+B (kalın yazı), Ctrl+i (italik yazı) gibi kısayollarda kullanılabiliyor. Ayrıca Ctrl+H ile de vurgu rengini değiştirebiliyoruz. Günlük yazarken Tab tuşuna bir kez basarsanız alt başlık oluşturmuş oluyorsunuz. = ve = karakterleri arasında yazdığınız yazılar üstü çizilmiş olarak görünüyor. Yazdığınız günlüklere en alt kısımdan etiketler verebiliyorsunuz. Yazıları yazdığınız kısma sağ tıklarsanız; imla denetimi,tema düzenleme, girdi yöntemlerini değiştirme gibi seçenekler karşınıza çıkar. Yazdığınız günlükler arasında arama yapabilirsiniz. Bunun için üst taraftaki arama kutusunu ya da Ctrl+F kısayolunu kullanabilirsiniz.

   
Hayatının dijital kayıtlarını tutmak isteyenler için güzel bir yazılım. Bir blog yazarı olarak blogspottan sonra en çok kullandığım ikinci günlüğüm diyebilirm Lifeograph için. :) Bu arada Lifeograph'ı geliştiren Ahmet Öztürk'e de teşekkür ederim. Haydi benden eyvallah

Yorumlar

  1. Yararlı paylaşımlarınızla bize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz.Dell teknik servisi firması olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İki çift lafım var!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Dünyası Müzikleri

Böbreğime Kum Doldu Atmaya Kürek Gerek!

Linux Terminalinde Eğlenceli Sürpriz Yumurtalar