Bir Programcı Nasıl Bebek Uyutur?

Ubuntu-tr forumunda gördüğüm bir konuydu bu. Merak edip bakmıştım. Çok hoşuma gittiğinden sizlerle de paylaşmak istedim:

Linux kullanıcısı ve belki de geliştiricisi bir kişi bebeğini uyutmak için Linux kodlarından faydalanma yolunu seçmiş. İşte ilginç ama bir o kadar da hoş bir görüntü:




Peki bunu nasıl yapmış?

Aslında videoda nasıl yaptığı açık şekilde görülüyor. Ama ben göremeyenler için yine de kodları yazayım..
------------------------------------
#!/bin/sh
#cd sürücüsü çıkart-kapat programı.
while [ 1 = 1 ]
do
#cd'yi Çıkart!
eject /dev/cdrom

#cd'yi Kapat!
eject -t
done
------------------------------------


Şimdi bu kodları bir metin belgesine yazıp kaydedelim. Bu komutların çalışabilmesi için dosyamıza gerekli izinleri vermemiz gerekiyor. Bunun için de "chmod +x dosya_adi" şeklinde dosyamıza çalıştırma iznini verelim. Şimdi konsolda "./dosya_adi" şeklinde komutumuzu çalıştırdığımız takdirde, videoda gördüğünüzün aynısını kendi bilgisayarınızda yaşamış olacaksınız.

Ayrıca sık sık cd sürücüsünün açılmamasından şikayetçi olan Linux kullanıcılarındansanız, konsolda sıklıkla "eject /dev/cdrom" komutunu kullanıyorsunuz demektir. Bu işi daha da kolaylaştırmak için yapmanız gereken aşağıdaki betiği bir metin belgesine "cdçıkart.sh" ismiyle kaydedip sonra da "chmod +x cdçıkart.sh" komutuyla çalıştırma izni vermenizdir. Artık bu ufak betiğe çift tıklayarak açılmayı reddeden cd sürücünüzü hizaya getirebilirsiniz. :)
-----------------------------------
#!/bin/sh
#Cd'yi çıkartma betiği

echo "Cd Çıkarılıyor!"
eject /dev/cdrom
----------------------------------
Haydi hepinize kolay gelsin.. :)

Not: Komutlar çalışmayı reddederse öncelikle kullandığınız Gnu/Linux dağıtımında eject programının kurulu olup olmadığını kontrol edin (gerçi büyük ihtimalle kuruludur). Kurulu olduğu halde çalışmıyorsa bana çemkirebilmek için yorum yazmanız yeterli demektir... :)

Yorumlar

Yorum Gönder

İki çift lafım var!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Dünyası Müzikleri

Böbreğime Kum Doldu Atmaya Kürek Gerek!

Linux Terminalinde Eğlenceli Sürpriz Yumurtalar