Puppy Linux BionicPup 8.0 İnceleme

Puppy Linux son zamanlardaki en favori hafif GNU/Linux dağıtımım.



Puppy; Ubuntu, Slackware gibi dağıtımları temel alan farklı versiyonları bulunan, 300 MB(32bit) ile 600 MB(64bit) civarı yer kaplayan gerçekten hafif ama bir o kadar da kullanışlı bir dağıtımdır.

Gerçekten hızlı bir dağıtım kendileri. Çünkü usb bellekten ya da cd- dvd gibi bir ortamdan çalıştırıldıktan sonra kendisini ram'e yüklüyor. Böylece gayet hızlı bir performans sergileyebiliyor. Bunun için sisteminizdeki ram'in en az 128 MB olması gerekmektedir.




Benim şu anda kullandığım sürümü BionicPup64 8.0 sürümüdür. Bu sürüm Ubuntu 18.04.2 ile ikili uyuma sahiptir ve Ubuntu paket depolarına erişimi vardır. İçerisinde aklınıza gelebilecek bir çok yazılım barındırıyor. Tabi isimleri biraz farklı gelebiliyor ama alışmak çok uzun sürmüyor.

Puppy Linux, genel kullanım görevlerine uygun bir dizi uygulama ile birlikte eksiksiz bir işletim sistemidir. Bir kurtarma diski, önceki kurulumu değiştirmeden bırakan bir tanıtım sistemi, boş ve ya eksik sabit sürücülü bir sistem için bir konak sistem ya da eski bilgisayarlarda modern yazılımlar kullanmak için kullanılabilir.



Puppy Linux sistemi kapatmak istediğinizde size bir tasarruf imkanı tanır. Sistem temel olarak RAM üzerinde çalıştığı için normal şartlarda elbette yapılan değişiklikler ve yapılandırmalar bir sonraki oturuma taşınamayacaktır.

Ancak Puppy Linux sistemi her kapatmak istediğinizde eğer ki kullandığınız medya ortamı usb bellek gibi tekrar yazılabilir bir ortam ise o oturumda yaptığınız değişiklikleri kullandığınız usb belleğe kaydedebilir. Böylece, sizin yazılımlarınızla donatılmış, sizin sistem ayarlarınızı taşıyan(klavye ayarları, ekran çözünürlük ayarları, kayıtlı kablosuz internet ayarlarınız) her zaman istediğiniz yerde kullanabileceğiniz taşınabilir bir işletim sisteminiz olur. Yani bir nevi cep herkülü mübarek. :) Tabi isterseniz Puppy Linux'u sabit diske de kurabilirsiniz.



Puppy sürümlerinin çoğunda varsayılan pencere yöneticisi JWM pencere yöneticisidir. IceWM masaüstü, Fluxbox ve Enlightenment paketleri de Puppy'nin Petget paket yönetim sistemi aracılığıyla kurulabilir.

Puppy Linux'un kendi paket yöneticisi, paketleri varsayılan olarak pet(puppy enhanced tarball) olarak yükler. Ancak diğer dağıtımlardan (.deb, .rpm, .txz, .tgz) paketleri de kabul eder.

Ayrıca paket yönetim sistemi, kullanılan disk alanını azaltmak için bir paketin yazılım şişmesini de düzeltebilir.



Puppy'nin boyutunu küçük tutabilmek için özellikle boyut olarak çeşitli kısıtlamalara uyan programlar kullanılmıştır. Kurulumu son derece kolay bir dağıtımdır.Kullanıcıyı yönlendiren birçok sihirbaz vardır.

Puppy ayrıca mevcut sistemin bir imajını(anlık görüntüsünü) alan ve kullanıcının ondan canlı bir cd oluşturmasına izin veren yeni bir yeniden düzenleme aracı ve yüklü bileşenleri kaldırabilen ek bir yeniden düzenleme aracı ile birlikte gelir.



Bu sayede Puppy'nin bir çok varyantı vardır. Bunlar puplet olarak bilinirler.

Puppy Linux'un çeşitli kullanım amaçlarına yönelik kategorileri bulunur. Bunlar:

Official Puppy Linux Distributions :
Resmi Puppy Linux Dağıtımları: Puppy Linux ekibi tarafından sürdürülürler. Genellikle genel kullanım amaçlıdırlar.



Woof - Built Puppy Linux Distributions:
Woof Tarafından Üretilen Puppy Dağıtımları: Belirli ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirilmiş, ayrıca genel amaçlı olarak hedeflenmiş ve değiştirilmiş paketlerle woof-CE kullanılarak oluşturulmuş dağıtımlardır.



Özetle anlatmak gerekirse:

Şu anda usb bellekten kullanmakta olduğum BionicPup 8.0 sürümü için kişisel fikrim; gerçekten temel bir işletim sisteminden beklenen her şeyi fazlasıyla karşılayabilen, beklentilerimin de üstünde iyi iş çıkaran bir dağıtım diyebilirim.

Puppy Linux'da insanı asıl şaşırtan şey; onun küçük boyutundan çok, GNU/Linux masaüstü alanında gözlemlediğimiz günden güne ortaya çıkan uyuşukluk ve hantallığa inat, odak noktası olan "hafif" bir dağıtım olma (sade, hızlı, taşınabilir, iş gören) özelliğini gerçekten kullanıcıya hissettirebiliyor olması.

Eski bir donanıma sahipseniz ya da çok seyahat ediyorsanız, Puppy Linux, size sunduğu onlarca güzel ve mükemmel yapılandırma araçları ve yazılımlarıyla, hemen hemen her yerde çalışacak ve her işinizi görecek bir çalışma ortamı sunuyor.

Elinizin altında atıl duran bir sisteminiz, ya da kenarda köşede işe yaramayan bir usb belleğiniz varsa, bu dağıtımı kesinlikle denemelisiniz derim. Hatta bu dağıtımı kullanmak için eski bir sistem de şart değil. Linux dünyasına aşinaysanız bence güncel sisteminizde bile severek kullanabileceğiniz bir dağıtım kendisi. Baksanıza ne kadar da sevimli :)


Kaynaklar:

Puppy Linux Resmi Sayfası

Wikipedia- Puppy Linux Bağlantısı

Bakınız:

Puppy Linux Forum


Ayrıca bakınız:

Ben biraz daha tanıdık uygulamalar görmek isterim (vlc, libreoffice, gimp...) derseniz, Puppy Linux'un biraz daha şişman bir hali olan, 64 bitlik sistemler için dizayn edilmiş Fatdog türevini de kullanabilirsiniz.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Dünyası Müzikleri

Böbreğime Kum Doldu Atmaya Kürek Gerek!

Linux Terminalinde Eğlenceli Sürpriz Yumurtalar