Mastodon Nedir? - Dağıtık Sosyal Medya Konusuna Giriş

 


   
   
    Günümüzde sık kullandığımız sosyal medya ağları ( facebook, instagram, twitter...) tek bir şirket tarafından yönetilen merkezi sistemlerdir. Kararlar tek bir merkez tarafından alınır ve kullanıcı olarak bizlerin söz hakkı yoktur. 

    Son dönemlerde sosyal medya üzerinde denetim sağlamak isteyen merkezi otoriteler de yeni yasalar ile bu türdeki sosyal ağlar üzerindeki denetim ve sansürü artırmaya yönelik hamleler geliştirmişlerdir. Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilen bu sosyal medya şirketleri, eğer temsilci atamazlarsa para cezaları ile hatta bant genişliklerinin daraltılması gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalmışlardır. Kısacası temsilci bulundurmayanların erişimi kısıtlanacak. Bu durum insanları alternatif sosyal ağlara yönlendirecektir. 

                                            Peki açık kaynak alternatiflerimiz neler? 

                        Mastodon




    Özgür ve merkezi olmayan bir sosyal medya aracıdır. Twitter alternatifi diyebiliriz. Özgür ve merkeziyetsiz olduğu için diğer platformlara göre bir tık daha güvenli. Mastodon  sitesine giderseniz karşınızda sunucular  diye bir sayfanın çıktığını göreceksiniz. İşte bu sunucular Mastodon'un dağıtık yapısının bir sonucudur.

    Mastodon'a kayıt olurken bu sunuculardan birini seçebilirsiniz. Seçtiğiniz bu sunucu(instance) Mastodon evrenindeki diğer sunucularla etkileşimde olarak başka bir sunucudaki arkadaşınızla da iletişim kurabilmenizi sağlar. Her bir sunucunun kuralları, size sağladıkları  ve sizden beklentileri olabilir. Bunlar sunucu sayfasında belirtilir. 

    Federatif bir yapıya sahip olan Mastodon tek bir şirketin tekelinde olmayan her biri kendi kurallarına sahip pek çok temsilciden oluşan bir sosyal ağdır. 

    Aklınıza yatan bir sunucu seçtikten sonra e posta adresinizi verip, kullanıcı adınızı ve şifrenizi belirledikten sonra Mastodon evrenine giriş yapabilirsiniz. Girişte sizi Twitter'ın "Tweetdeck web" arayüzüne benzer bir arayüz karşılayacak. Artık ilk "Toot" ile Selam verebilirsiniz. "Toot" Tweet'in Mastodoncasıdır. 

    Karakter sınırlaması 500'dür. 
    Açık kaynaktır. Siz de katkıda bulunabilirsiniz. Github
    Dağıtıktır. Sunucusu olan her kullanıcı kendi kurulumunu (instance) yapabilir.
    Reklamsızdır. Yine de maddi destek olmak isterseniz bu sayfayı ziyarete ederek nasıl destek olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Eğer Kayıt olursanız. Benimle de bu bağlantıyı kullanarak iletişime geçebilirsiniz. 


Not : "Dağıtık Sosyal Medya" konusuna çok yakında PeerTube ve Diaspora Foundation ile devam etmeyi düşünüyorum. 

Yararlanılan Kaynaklar : 








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Dünyası Müzikleri

Böbreğime Kum Doldu Atmaya Kürek Gerek!

Linux Terminalinde Eğlenceli Sürpriz Yumurtalar